Welke stalen buispalen zijn geschikt?

Als je binnenkort iets gaat bouwen, dan krijg je sowieso te maken met het aanleggen van een fundering. Misschien weet je nog niet zeker welke fundering het meest geschikt is voor jouw bouwproject. Daarom hier wat meer informatie over de verschillende soorten funderingen die er allemaal zijn.

 

Waarom fundering?

Je vraagt je misschien af of een fundering überhaupt noodzakelijk is. Een fundering is altijd noodzakelijk bij gebouwen. Een gebouw draagt namelijk heel veel gewicht. Een fundering zorgt ervoor dat dit gewicht wordt overgebracht naar de ondergrond. Een fundering zorgt er dus voor dat een gebouw stevig staat, en niet zal instorten. Met een goede fundering voorkom je bovendien scheuren en verzakkingen.

 

Stalen buispaal fundering

Als je werkt binnen bestaande gebouwen, of als je te maken hebt met kleine toegangsopeningen, dan is een stalen buispaal fundering het meest geschikt. Een stalen buispaal fundering is opgebouwd uit stalen buiselementen die aan elkaar worden gelast. Je kunt stalen buispalen nog voorzien van een verbrede voetplaat of een verbrede voet van gewapend beton.

 

Algemene vloerplaat

Dan heb je ook nog een algemene vloerplaat fundering. Dit is een dubbel gewapende betonnen plaat, die over de gehele oppervlakte van een gebouw ligt. Zo’n algemene vloerplaat is voorzien van een betonnen rand die tot op vorstvrije diepte ligt, dus tot minimum 80 centimeter. Voor deze fundering wordt meestal gekozen wanneer er sprake is van een weinig draagkrachtige en horizontaal gelijkmatige ondergrond. Bij dit soort ondergronden kan er namelijk anders scheefstand ontstaan. Wat betekent dat het gebouw helemaal scheef komt te staan, en dat wil je natuurlijk niet.