Inboedelverzekering: Handig voor iedereen

Iedereen heeft wel eens onverwachts schade, vaak ligt deze schade aan iets waar u als person geen invloed op heeft, en soms gaat het om een ongelukje binnenshuis dat uiteindelijk hoge kosten op kan leveren. De inboedelverzekering is daarom een aanrader voor elk huishouden.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering die u afsluit over spullen in uw; huis, tuin, kantoor, en/of bedrijf. Door deze verzekering af te sluiten, dekt u zich in voor de meeste kosten die schade aan uw spullen met zich kunnen meebrengen.

Is een inboedelverzekering verplicht?

Nee, deze verzekering is nier verplicht, sterker nog hij maakt vaak deel uit van een brandverzekering. Maar het is altijd handig om even na te gaan of uw inboedel verzekerd is, en om een inboedelverzekering af te sluiten wanneer dat niet het geval is.

Welke schade dekt een inboedelverzekering?

Het kan per verzekeraar verschillen wat er gedekt wordt, de ene verzekeraar dekt bijvoorbeeld schade door ongelukjes van uw kant, de andere doet dat niet. Daarom is het altijd van groot belang om inboedelverzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, en uwzelf goed te informeren voordat u er één afsluit.

Schades waar u zich voor kunt vergoeden zijn onder andere:

  • Schade door diefstal.
  • Schade door brand.
  • Schade door storm.
  • Water schade.

Dat wil zeggen dat als u schaden heeft door iets waar u voor verzekerd bent, uw verzekeraar de kosten op zich zal nemen, en in sommige gevallen zelfs spullen vervangt. Houd er echter wel rekening mee dat er bij sommige maatschappijen spraken kan zijn van een eigen risico.

Wat is een eigen risico?

Net als bij de Nederlandse zorgverzekering, is het eigen risico een bedrag dat door u betaald dient te worden voordat de verzekeraar de kosten op zich neemt. Zoals boven vermeld verschilt dit per verzekeraar.

Voor wie is een inboedelverzekering handig?

Iedereen die risico loopt van schade aan eigendommen kan er wel één gebruiken. Voor studenten die op kamers wonen worden deze verzekeringen juist ten strengste aanbevolen vanwege de verhoogde kans op inbraak en diefstal.

Let op als student wel op dat verzekeraars vaak studentenpakketten hebben die goedkoper zijn dan de reguliere inboedelverzekering. Vraag dus altijd na of de verzekeraar naar keuze deze aanbiedt.

Hoeveel kost een inboedelverzekering?

De premie voor een inboedelverzekering ligt vaak tussen de 5 euro en de 20 euro per maand. De prijzen kunnen iets hoger liggen als u besluit om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Waar kan ik mezelf informeren?

Zoals altijd is het internet een snelle oplossing om aan informatie te komen. Echter is het wel zo dat er zoveel informatie te vinden is op het internet, dat het soms nogal overweldigend is. Daarom kunt u ook bij banken terecht voor meer informatie, of bij verzekeraars zelf.

Kijk op http://inboedelverzekeringen.info/ voor meer over dit onderwerp.