Er ligt een concurrent voor Nikon & Canon op de loer

Kortgeleden was het kiezen van een nieuwe fotocamera absurd eenvoudig, de twee populairste en meest betrouwbare opties waren de camera’s van Canon en Nikon. Alle twee de bedrijven produceerde aan de lopende band bevredigende toestellen en concurreerde enkel met elkaar, een miskoop was vrijwel uitgesloten. Tegenwoordig kennen de twee traditionele marktleiders ook mindere succesverhalen en komen nieuwe serieuze concurrenten om de hoek gluren.

Beide fotocamera leiders brachten aan de lopende band nieuwe, verbeterde toestellen uit om elkaar te overtreffen met betere technische specificaties. Dit gebeurt nog altijd maar minder frequent en overtreffend waardoor de ontwikkeling van camera’s en rivaliteit lijkt te stagneren. Inmiddels is het een flinke poos geleden dat de twee bedrijven elkaar proberen af te troeven met iets bijzonders waardoor nieuwe bedrijven in opstand komen. De afgelopen rustige periode heeft andere merken de gelegenheid gegeven om zich te mengen met de strijd. Twee serieuze camera concurrenten die een opmars lijken te maken zijn Fujifilm en Sony.

Zowel Nikon als Canon brachten steeds nieuwe modellen uit waarbij er stuivertje gewisseld werd tussen de merken over wie het technisch beste model op de markt bracht. Natuurlijk zien we nog steeds met regelmaat nieuwe modellen uitkomen waar telkens wel weer het nodige verbeterd is. Het is echter al weer een tijdje geleden dat één van de merken echt iets bijzonder uitgebracht heeft.

De genoemde opkomende bedrijven zijn bedreigend te noemen voor de markleiders omdat ze beide HQ beeldkwaliteit in een praktische en duurzame behuizing aanbieden aan publiek dat verlangt naar vernieuwing. Je zou verwachten dat beide fotocamera reuzen direct actie zouden ondernemen om hun topposities te behouden maar vooralsnog blijft het stil. Het is de vraag of de twee “jonge koningen” genoeg tijd hebben om reputatie op te bouwen voordat de giants weer van zich laten horen.